Żurek wielkanocny to danie bez którego święta wielkanocne się nie odbędą. Wbrew pozorom jest łatwy w przygotowaniu, a najdłuższym etapem jest zrobienie zakwasu, który możemy kupić gotowy.

Żurek wielkanocny - pyszny przepis
Żurek wielkanocny – pyszny przepis

Warto w tym miejscu wspomnieć, że żurek jest zdrową zupą ze względu na zakwas żytni, na którym się go przygotowuje. Te właściwości zdrowotne wynikają przede wszystkim ze składu. Jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, ale przede wszystkim jest naturalnym probiotykiem. Dzięki zawartości wielu składników mineralnych pomoże przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. 

Oczywiście nadmiarem dodatków można sprawić, że żurek stanie się wysokokaloryczny. Jednak ograniczając się do prostej receptury na pewno nie przeholujemy

Żurek wielkanocny można podać z dowolnymi składnikami. Ja podaję jedynie z gotowanym jajkiem, ale można podać też z ziemniakami lub kromką pieczywa.

Składniki (na około 2 litry żurku):

  • 1,5 litra wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół małego selera korzeniowego
  • około 10 cm białej części pora
  • Około 600 ml zakwasu żytniego na żurek (przepis TUTAJ)
  • 200 g kiełbasy podsuszanej
  • Przyprawy: sól (około 1 łyżeczka), pieprz do smaku, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżka suszonego majeranku, 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 3 ząbki czosnku przyciśnięte przez praskę
  • cebula – 1 mała
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • 1 łyżka śmietany 12 procent

Plus jajko do podania.

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od przygotowania bulionu. Zagotowujemy około 1,5 litra wody i wrzucamy do niej obrane, umyte i starte na tarce o grubych oczkach: 1 pietruszkę, pół selera korzeniowego, 1 marchewkę oraz dodajemy około 10 cm białej części pora posiekanego na drobno. Gotujemy z dodatkiem 4 ziarenek ziela angielskiego oraz 2 listków laurowych.
  • W tym czasie kiełbasę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni (odradzam dodawanie tłuszczu do podsmażenia kiełbasy, gdyż odrobina powinna się z niej wytopić) aż do zarumienienia. Cebulę siekamy na drobno i także dodajemy do kiełbasy i całość chwilę podsmażamy.
  • Zawartość patelni wrzucamy do gotującego bulionu i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
  • Do garnka z bulionem wlewamy zakwas żytni. Zakwas przed wlaniem należy porządnie zamieszać, aby wykorzystać całość, w tym osadzoną na dnie mąkę. Dodajemy także przyprawy (oprócz soli i pieprzu) i całość gotujemy dosłownie przez kilka minut (żurek zacznie gęstnieć w tym czasie).
  • Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz 1 łyżkę śmietany 12 procent i 1 łyżkę chrzanu. Całość bardzo dokładnie mieszamy i już nie gotujemy. Podajemy z połówką jajka ugotowanego na twardo. Żurek wielkanocny gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *