Młoda marchewka karmelizowana to dobry dodatek do obiadu. W sam raz do piątkowej ryby, zamiast tradycyjnej surówki. Soczysta, słodka i chrupiąca.

Młoda marchewka karmelizowana do obiadu
Młoda marchewka karmelizowana do obiadu

Wiosna to czas nowalijek, młodych warzyw i świeżych owoców. Niedoceniane i pomijane są młode marchewki, które mają w sobie wiosenną słodycz, a zarazem chrupkość i pyszny smak. Nie warto przerabiać je tylko na surówki. Najlepiej chrupać po prostu umyte, nawet nieobrane, może co najwyżej oskrobane. Warto tez skusić się na marchewkę karmelizowaną, która zachwyci smakiem niejednego niejadka. Z pewnością jednak ich pomarańczowy, wesoły kolor spodoba się każdemu. A przecież jemy także oczami. Wartość dodana to zapach unoszący się w kuchni po ich przygotowaniu.

ZOBACZ TAKŻE: MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA, STARODAWNY PRZEPIS

Składniki:

  • Pęczek młodej marchewki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżeczka miodu
  • Płaska łyżeczka suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Młodą marchewkę wystarczy porządnie wyszorować, ewentualnie obskrobać. Nie warto obierać, szkoda pysznego smaku.
  • Od marchewek odcinamy nać, ja zawsze zostawiam około 2 centymetrowe końcówki naci dla dekoracji i ładnego wyglądu na talerzu.
  • Marchewkę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez około 8 minut. Ma pozostać lekko twarda, ale nie być rozgotowaną. To dodatkowo doda chrupkości.
  • W czasie gotowania marchewki przygotowujemy marynatę w miseczce. Wszystkie składniki oprócz masła dokładnie mieszamy, a więc oliwę z oliwek, cytrynę, syrop klonowy, a także tymianek. Sól i pieprz dodamy dopiero na koniec.
  • Marchewki odcedzamy z wody. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Gdy masło będzie już podgrzane, wrzucamy marchewki i polewamy je z wierzchu marynatą z miseczki. Posypujemy także po całości świeżo zmielonym pieprzem, a także opcjonalnie szczyptą soli i podsmażamy, aż do momentu gdy marynata ulegnie karmelizacji. Marchewki podajemy od razu po przygotowaniu. Świetnie smakują jako dodatek do obiadu. Zachowane w całości marchewki spodobają się także dzieciom, które za warzywami nie przepadają. Młoda marchewka karmelizowana do obiadu gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *