Owsianka to idealne drugie śniadanie. I choć pomysłów na jej przygotowanie jest mnóstwo, kilka z nich szczególnie przypadło mi do gustu. Na pierwszym miejscu jest właśnie owsianka kawowa.

Bardzo powoli, ale zbliżamy się do jesieni. Zaczną się leniwe i zaspane poranki, dlatego już dziś proponuję wam pyszny przepis na energetyczną owsiankę, która sprawi, że poranki staną się zdecydowanie bardziej znośne.

Dania food and coffee pairing

Owsianka kawowa należy do dań tzw. food and coffee pairing, czyli mówiąc po polsku łączenie potraw z kawą. Niby oczywista, zwykła sprawa, ale jednak zazwyczaj przygotowujemy klasyczne owsianki. Ta jest naprawdę dająca niezłego kopa na cały dzień. Dodatek dobrej jakościowo kawy to też dodatkowa porcja zdrowia. A poza tym taka owsianka smakuje jak pyszny deser. Ja przygotowuję ją wieczorem po to, aby na rano była już gotowa i wspaniale przeszła aromatami kawy i owoców.

ZOBACZ TAKŻE: Snickers fit w słoiku

Jeśli ktoś nie lubi zwykłej kawy, proponuję kawę zbożową, ona również nada pysznego aromatu i sprawi, że zwykła owsianka stanie się niezwykła.

Składniki (na 1 solidną porcję):

  • 5 czubatych łyżek płatków owsianych
  • 200 ml mleka (ulubionego, roślinnego lub krowiego)
  • 80 ml zaparzonej kawy (moc wedle uznania, wszystko zależy od tego jak aromatyczną owsiankę chcemy uzyskać)
  • Pół małego banana 
  • Garść orzechów włoskich
  • łyżeczka rodzynków
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • dodatkowe ulubione owoce
  • Pół łyżeczki kakao

Przygotowanie:

Mleko i kawę przelewamy do garnka, wsypujemy płatki wsiane i gotujemy je przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy płatki zmiękną dodajemy banana pokrojonego w plastry i jeszcze chwilę mieszamy.

Przekładamy do miseczki lub do pojemnika, w którym bierzemy jedzenie do pracy. Z wierzchu posypujemy ulubionymi owocami, orzechami i bakaliami, dodajemy masło orzechowe, a także posypujemy po całości kakao. Jeśli ktoś lubi wersję nieco słodszą można dodać odrobinę na przykład miodu lub syropu klonowego. Owsianka kawowa, czyli turbodoładowanie o poranku gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *