Pasta z bakłażana i pieczarek, na zdrowie, czyli kolejna z past bakłażanowych w ramach akcji „więcej bakłażana w codziennej diecie”. Pyszna i zdrowa pasta jako dodatek do kolacji.

Pasta z bakłażana i pieczarek, na zdrowie
Pasta z bakłażana i pieczarek, na zdrowie

Za każdym razem, gdy spotykam się na początku współpracy z moimi podopiecznymi, to najczęściej wymienianym nielubianym warzywem jest bakłażan. To właśnie oberżyny, bo taką inną nazwę nosi bakłażan, nie chcą w swojej diecie.

Właściwości bakłażana

Wielka szkoda, bo bakłażan jest naprawdę zdrowy, a przy tym to niskokaloryczne warzywo (100 g zawiera jedynie około 20 kcal). Generalnie bakłażan składa się w większości z wody, ale zawiera sporo błonnika pokarmowego, który sprzyja dbaniu o smukłą sylwetkę. Nie jest też mocno bogaty w witaminy (no może poza witaminą B 3, która znakomicie stymuluje porost włosów) i związki mineralne, choć ma niewielkie ilości żelaza, wapnia, potasu i fosforu. 

ZOBACZ TAKŻE: PASTA Z BAKŁAŻANA I SŁONECZNIKA – IDEALNA NA KOLACJĘ

Zawiera natomiast związki fenolowe oraz flawonoidy, szczególnie nasunin, który jest silnym przeciwutleniaczem. A w jaki sposób działają przeciwutleniacze? Przede wszystkim neutralizują wolne rodniki, tym samym działają antystarzeniowo. Ponadto wspomniany nasunin wykazuje działanie przeciwangiogenne, co może być istotne w leczeniu na przykład chorób nowotworowych, przez ograniczenie wzrostu nowych naczyń krwionośnych.

I właśnie przede wszystkim z tego powodu warto włączyć bakłażana do swojej diety.

Składniki na mały słoiczek:

  • 2 małe bakłażany
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy plus 1 łyżka do posmarowania bakłażana 
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Tak naprawdę najdłuższym etapem jest przygotowanie samego bakłażana. Bakłażany myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w plastry. Następnie układamy na ręczniku papierowym i posypujemy solą. Zostawiamy na 20 minut, aby bakłażan puścił sok.
  • W tym czasie pieczarki obieramy i kroimy w plastry, a cebulę obieramy i siekamy na drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę aż uzyska złoty kolor, a następnie dorzucamy pieczarki i całość jeszcze chwilę podsmażamy. 
  • Włączamy piekarnik (dolne i górne grzanie bez termoobiegu, temperatura 190 stopni Celsjusza).
  • Plastry bakłażana wycieramy ręcznikiem papierowym (dzięki temu bakłażan nie będzie miał charakterystycznej goryczy) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry smarujemy odrobiną oliwy z oliwek (ja po prostu 1 łyżkę oliwy rozsmarowuję między dłońmi, a następnie dłońmi smaruję każdy plaster bakłażana). Tak przygotowanego bakłażana pieczemy przez 25 minut.
  • Po upieczeniu bakłażana blendujemy razem z pieczarkami i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy na godzinę w lodówce aż smaki się „przegryzą”. Pasta z bakłażana i pieczarek gotowa. Smacznego!
Pasta z bakłażana i pieczarek, na zdrowie
Pasta z bakłażana i pieczarek, na zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *