Latem jest wiele możliwości tworzenia ciekawych i smacznych past idealnych do pieczywa. Poniżej przepis na jedną z nich – pasta z bobu i jajek z dodatkami. Lekka i zdrowa, świetny pomysł na kolację i śniadanie.
Bób należy do mich ulubionych strączków. Najlepiej smakuje ugotowany i podany z masłem i bułką tarta, ale świetnie nadaje się do przygotowania pasty. Kilka dodatków i pożywna pasta do kanapek gotowa. Wystarczy chwila wolnego i zdrowa oraz sycąca kolacja gotowa.
ZOBACZ TAKŻE: PASTA Z BAKŁAŻANA I SŁONECZNIKA – IDEALNA NA KOLACJĘ
Bób charakteryzuje się niską kalorycznością i wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który sprzyja dbaniu o smukłą sylwetkę. Z tego powodu jest bardzo dobrym składnikiem diety odchudzającej. Jest też skarbnicą białka, więc warto włączyć go do menu, gdy jesteśmy na przykład na diecie wegetariańskiej. To także źródło folianów ważnych w diecie kobiet starających się o dziecko lub będących w ciąży. Choć uwaga, bób może powodować u niektórych osób wzdęcia. W takim przypadku warto gotować go z dodatkiem kminku.
Bobu nie poleca się osobom chorującym na dnę moczanową oraz cukrzycę. O ile surowy bob ma dość niski indeks glikemiczny, to po ugotowaniu wynosi on około 80.
Składniki:
- 500g bobu (po obraniu ze skórek będzie go około 300g)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- pęczek szczypiorku
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta kurkumy
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wykonanie to przysłowiowa bułka z masłem. Zaczynamy od przygotowania bobu.
Bób gotujemy na miękko (przez około 20 minut pod przykryciem). Po ugotowaniu wystudzamy i obieramy go ze skórek. Następnie dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jajka i kilka kropel soku z cytryny (aby bób zachował ładny, zielony kolor).
W dalszej kolejności blendujemy na gładką masę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i posypujemy posiekanym świeżym szczypiorkiem. Pasta z bobu i jajek gotowa. Na zdrowie!