Risotto z botwiną to zdecydowanie obiad z kategorii szybkich w przygotowaniu. Zresztą jak każde risotto. Jest bardzo pyszny i bardzo zdrowy, a to wszystko za sprawą botwiny. Właśnie teraz jest jej czas, warto go wykorzystać.
Zacznę od przypomnienia, dlaczego warto włączyć botwinę do diety. Botwina to po prostu młode listki i korzenie buraka ćwikłowego, które są skarbnicą wapnia i żelaza, ale nie tylko.
Właściwości zdrowotne botwiny
To także bogactwo witaminy A oraz luteiny, która jest ważna dla zdrowych oczu. Znajdziemy w niej również witaminę K oraz witaminy z grupy B. A ze względu na występowanie obok żelaza także witaminy C, botwina powinna się znaleźć w diecie osób zmagających się z niedokrwistością z niedoboru żelaza.
Te cudowne liście przyczyniają się do poprawy odporności, a to z powodu tego, że mają sporo cynku, selenu oraz wspomnianej witaminy C. Chronią też przed chorobami zapalnymi ze względu na obecność wielu przeciwutleniaczy. I nie sposób nie wspomnieć o tym, że wspomagają układ krążenia, bo botwina jest źródłem związków azotowych, które nasz organizm przekształca w tlenek azotu działający obniżająco na ciśnienie krwi.
ZOBACZ TAKŻE: RISOTTO Z BOBEM I PIETRUSZKOWYM PESTO
Składniki (dla 4 osób):
- 1 pęczek botwiny
- Około 10 cm białej części pora
- 4 ząbki czosnku
- 500 g mięsa z piersi indyka (w wersji wegetariańskiej polecam dodać 4 łyżki ciecierzycy gotowanej)
- 1 szklanka (o pojemności 200 ml) ryżu arborio (choć ja użyłam brązowego – jaśminowego i też wyszło pysznie)
- 1 szklanka białego wina wytrawnego (można użyć cydru lub w ogóle pominąć składnik)
- Około 1,4 litra bulionu warzywnego lub drobiowego (można użyć wodę i kostkę bulionową, ekologiczną)
- 2/3 szklanki sera parmezanu startego na tarce o grubych oczkach
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- Sól, pieprz do smaku
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania botwiny. Odcinamy buraczki (obieramy je, jeśli są większe, mniejsze można po prostu umyć bez obierania), myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczach. Liście i łodyżki po dokładnym opłukaniu siekamy na drobno. Zostawiamy na boku.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso z indyka pokrojone na małe kawałki, a następnie dorzucamy do lekko podsmażonego mięsa por umyty i posiekany na drobno. Dodajemy także czosnek posiekany na mniejsze kawałki. Całość delikatnie posypujemy pieprzem i solą. Całość chwilę smażymy.
- W dalszej kolejności wrzucamy ryż i dodajemy odrobinę masła. Cały czas mieszając podsmażamy aż ryż się nieco zeszkli (przez 2-3 minuty). Następnie wlewamy wino i czekamy aż nadmiar alkoholu wyparuje.
- Stopniowo wlewamy także bulion za pomocą chochli (jak ryż wchłonie jedną porcję, dodajemy następną) i gotujemy całość. W międzyczasie dodajemy przygotowane wcześniej starte buraki i posiekane liście oraz łodygi botwiny. Dolewamy ocet jabłkowy. Całość gotujemy bez przykrycia przez około 20 minut, w razie potrzeby doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Risotto z botwiną, czyli letni obiad dla zabieganych gotowe. Przed podaniem posypujemy świeżo startym parmezanem. Smacznego!