Tian prowansalski, czyli zapiekanka warzywna z parmezanem, która jest chyba jednym z najprostszych dań świata. Nie dość, że jest pyszna, to do tego prezentuje się naprawdę pięknie i kolorowo.

Tian prowansalski, czyli zapiekanka warzywna z parmezanem
Tian prowansalski, czyli zapiekanka warzywna z parmezanem

Tian prowansalski to jedno z tych dań, które je się najpierw oczami. Jest bardzo kolorowe, a z dodatkiem parmezanu smakuje jak potrawa z najlepszej restauracji. Tian to danie rodem z kuchni francuskiej (oczywiście w wersji bez parmezanu), jednak podlega bardzo wielu modyfikacjom i nawet jeśli nie będzie zachowana oryginalna receptura, to zawsze będzie smakowało pysznie. Co oznacza wyraz tian? Po pierwsze naczynie do zapiekania, a po drugie po prostu zapiekankę.

ZOBACZ TAKŻE: ZAPIEKANKA GYROS Z RYŻEM – PYSZNY PRZEPIS

Składniki (na formę o wymiarach 22×29 cm):

  • 1 żółta cukinia
  • 1 zielona cukinia
  • mały bakłażan
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 3 duże, żółte cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 8 pieczarek 
  • 2 łyżki oliwy oraz dodatkowo oliwa do polania zapiekanki i wysmarowania formy do pieczenia
  • Zioła prowansalskie – 1 łyżka
  • Bazylia – 1 łyżka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Świeżo starty parmezan – ilość wedle uznania

Przygotowania:

  • Zaczynamy od obrania i pokrojenia w plastry pieczarek oraz 3 dużych, żółtych cebul, które następnie siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Podsmażamy aż do lekkiego zarumienienia i odkładamy na bok.
  • Cukinie, pomidory oraz bakłażana myjemy i kroimy w plastry najlepiej podobnej grubości. Można też wykorzystać do tego mandolinę, jednak nie ma takiej konieczności. Ja pokroiłam za pomocą noża
  • Cebulę czerwoną kroimy w cienkie plastry, podobnie postępujemy z pomidorami (najlepiej wybrać pomidory ze zwartym miąższem, ponieważ łatwiej będzie kroić na plasterki).
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu).
  • W naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy zapiekać zapiekankę wylewamy łyżkę oliwy i dokładnie rozsmarowujemy po całości, a następnie rozkładamy równomiernie na spodzie podsmażoną wcześniej cebulę z pieczarkami.
  • Na warstwie cebulowo-pieczarkowej układamy plastry cukinii, bakłażana, pomidora i cebuli na przemian w dowolnej kombinacji. Gdyby średnica plastrów bakłażana była za duża w stosunku do pozostałych plastrów, to kroimy je na pół. Gdy ułożymy już wszystkie warzywa z wierzchu polewamy oliwą, w miarę równomiernie po całości (około 4-5 łyżek). 
  • Tak przygotowaną zapiekankę doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią, a także układamy ząbki czosnku w łupinkach. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut. Zaraz po upieczeniu posypujemy świeżo startym parmezanem. 

Tian prowansalski, czyli zapiekanka warzywna z parmezanem gotowa. Smacznego.

Tian prowansalski, czyli zapiekanka warzywna z parmezanem
Tian prowansalski, czyli zapiekanka warzywna z parmezanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *