Zapiekanka warzywna z dodatkiem mięsa – przepyszna to jesienne danie obowiązkowe i pomysł na zapiekankę inaczej, bo bez tłustej śmietany, sosów i kalorycznych dodatków. Łatwa do zrobienia i może stanowić pełnowartościowy posiłek obiadowy.
Celowo użyłam określenia „przepyszna”. To jedna z lepszych zapiekanek, jakie w życiu jadłam i często do niej wracam. Paradoksalnie nie robi się jej długo, zwłaszcza jeśli się ma elektryczną maszynę do starcia warzyw.
ZOBACZ TAKŻE: TARTA Z MĄKI Z CIECIERZYCY Z INDYKIEM I WARZYWAMI
Jednak nawet mimo braku takiego urządzenia, szybko można ją przyrządzić. Dodatek kaszy i niewielkiej ilości mięsa powoduje, że jest pełnowartościowym, zdrowym posiłkiem. Do tego jest dietetyczna i z powodzeniem można ją jeść nawet chcąc zgubić zbędne kilogramy.
Składniki (na 4 mniejsze lub 3 duże porcje):
- 120 g kaszy gryczanej niepalonej (ale można użyć też kaszy bulgur)
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- Połowa dużego pora
- 1 niewielka cukinia
- 1/2 małego korzenia selera
- 2 ząbki czosnku
- 300 g piersi z indyka (może być pierś z kurczaka)
- 2 jajka
- 4 łyżki sosu sojowego
- Po połowie łyżeczki przyprawy curry oraz papryki słodkiej mielonej
- Sól, pieprz do smaku – wedle uznania
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 40 g startego sera długodojrzewającego, u mnie dziugas, ale może być każdy inny
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ugotowania kaszy według przepisu na opakowaniu. Kaszę gotujemy do miękkości.
- Mięso kroimy w bardzo małą kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju oraz masła.
- Pora kroimy w plasterki, a następnie siekamy na drobno i dorzucamy do patelni z mięsem. Dalej chwilę podsmażamy na wolnym ogniu.
- W międzyczasie warzywa, a więc marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Cukinię myjemy i także ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Wszystkie warzywa dorzucamy do zawartości na patelni i podsmażamy, co chwilę mieszając, aby odparował nadmiary wody z warzyw.
- Dorzucamy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sos sojowy oraz przyprawy, a więc curry, paprykę słodką i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
- Wyłączamy palnik i dodajemy kaszę. Mieszamy całość. Wbijamy jajka i jeszcze raz mieszamy.
- Formę, w której będziemy piec zapiekankę wykładamy papierem do pieczenia lub jeśli używamy ceramicznej, wystarczy posmarować delikatnie oliwą. Wykładamy masę do formy (u mnie forma owalna o wymiarach 28×19 cm, ale każda inna o podobnych wymiarach będzie dobra) i posypujemy z wierzchu serem.
- Zapiekamy przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu). Zapiekanka warzywna z dodatkiem mięsa – przepyszna gotowa. Smacznego!