Muffiny dyniowe – wytrawne, bo kto powiedział, że muffinki muszą być tylko słodkie? Idealne na drugie śniadanie, jako przekąska do pracy lub podwieczorek.
Jak widać po moich ostatnich przepisach, dynia ma wiele zastosowań w kuchni. Od zupy-krem, (chyba najbardziej popularne wykorzystanie dyni), przez słodkie dyniowe muffiny, dyniową latte, curry z dynią, bułki – dynie aż po wytrawne muffiny dyniowe. Łatwo się je przygotowuje, są naprawdę bardzo aromatyczne i zdrowe. Nie są suche, a najlepiej smakują na następny dzień. I nawet jeśli wyjdą zakalce, choć nie powinny, to i tak są pyszne.
Składniki (na 6 muffinek):
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mała marchewka starta na tarce o grubych oczkach
- Pół łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- po pół łyżeczki suszonego oregano, ziół prowansalskich, tymianku i papryki słodkiej mielonej
- 400 g puree z dyni hokkaido
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 55 ml oleju z pestek winogron
- 160 g jogurtu naturalnego
- świeży szczypiorek posiekany na drobno
- Kawałek ulubionego sera, może być feta lub kozi
- Kilkanaście sztuk fasoli czerwonej z puszki
- Świeża natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Dynię myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (dolne i górne grzanie) przez około godzinę, można też po prostu ugotować w wodzie do miękkości i bardzo dokładnie odcedzić z wody. Przestudzoną dynię blendujemy na puree.
W pierwszej misce łączymy ze sobą suche składniki, tzn. przyprawy, mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej mokre, a więc jogurt, olej, puree z dyni, startą marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i jajko. A na koniec ser pokrojony w kostkę. Wszystko razem mieszamy. Mokre składniki przekładamy do miski z suchymi i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany szczypiorek (około łyżkę).
Przelewamy do foremek wyłożonych papilotkami lub tak jak u mnie do foremek silikonowych, które nie potrzebują papilotek. W każdej umieszczamy po 2-3 fasole czerwone, które wciskamy w środek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu) przez 30 minut. Muffiny dyniowe – wytrawne gotowe. Przed podaniem posypujemy świeżą natka pietruszki. Smacznego!